Jdi na obsah Jdi na menu
 


CIA

Zabýváme-li se zločiny USA proti Kubě, je třeba prozkoumat jejich politiku jako celek. A mluvíme-li o (zejména zahraniční) politice USA, rozhodně stojí za to připomenout si nejdříve projev bývalého šéfa špionážní služby CIA Allana Dullese z roku 1945:

"Skončí válka, všechno nějak zevšední, usadí se a uklidní a my použijeme všechny síly, všechno zlato, veškeré materiální síly pro obelstění a ohloupení lidí! Lidský mozek, lidské vědomí je přizpůsobivé ke změnám. Zasejeme tam chaos a nepozorovaně nahradíme skutečně lidské hodnoty falešnými, ve které budou věřit. Jak? Najdeme s námi stejně smýšlející, spojence a pomocníky v samotném Rusku. Krok za krokem se bude vyvíjet obrovská, nezměrná tragédie k zániku nejnepokornějšího národa světa. S konečnou platností a nezvratně uhasne jeho sebevědomí.
Například z literatury a umění postupně vytrhneme její sociální podstatu. Malířům vezmeme touhu zabývat se zobrazováním a zkoumáním procesů probíhajících v hlubinách národních mas. Literatura, divadlo, kino budou zobrazovat a oslovovat nejnižší lidské pudy a vášně. Všemožně budeme podporovat a vyzdvihovat tzv. umělce zastávající a ztělesňující v lidském vědomí kult sexu, násilí, sadismu a zrady - zkrátka všelikou nemorálnost. Chaos a nepořádek vytvoříme i v řízení státu.
Neviditelně, aktivně a trvale budeme podporovat nepoctivost úředníků, korupci a všechno, co vede k svévolnosti. Byrokracie a nesvědomitá práce budou vydávány za ctnost. Čestnost a poctivost budou na posměch a nikomu nepotřebné, budou patřit minulosti. Sprostota a drzost, lež a klam, opilství a narkomanie, živočišný strach z druhých, nestydatost, zrada, nacionalismus a nepřátelství mezi národy, nejvíce pak nepřátelství a nenávist k ruskému národu - to všechno co nejobratněji, aniž by si toho kdokoliv všiml, budeme kultivovat, až to rozkvete v krásné květy a přinese toužebné plody.
Jen málo lidí bude tušit nebo pochopí, co se děje... Ale takové lidi zaženeme do bezvýchodného postavení, vystavíme je posměchu, najdeme způsob, jak je očernit a prohlásit za odpad společnosti. Vyrveme duchovní kořeny bolševismu, zprofanujeme a zničíme základy vrozené mravnost. Rozkladným způsobem rozložíme generaci za generací, vyvoláme erozi a odstraníme leninský fanatismus.
Začneme působit na lidi ještě dětských a pionýrských letech. Hlavním cílem bude mládež. Začneme ji rozkládat, mravně kazit a zbavovat cti. Z mládeže vychováme cyniky, vulgární lidi, hlupáky, neotesance, kosmopolity. To učiníme!"

Allan Dulles, 1945


O pár let později, po karibské krizi, byly tyto zásady rozpracovány Radou Národní bezpečnosti USA do pěti bodů, z nichž ten nejvýznamnější hlásal: "Bez zničení KSSS není možné, aby SSSR byl vyhozen do povětří zevnitř. A zničit KSSS je možné když se dostaneme do vedení a řízení strany!"

Program, který byl stanoven, předpokládal:

Vyvolat představu o Sovětském svazu jako o posledním a nejdravějším impériu na zemi. Pokusit se ho zničit všemi způsoby.
Dokázat, že SSSR nebyl architektem vítězství, ale zločincem stejným jako fašisté. Není si ho za co vážit.
Prostřednictvím závodů ve zbrojení podlomit válkou zdeformovanou ekonomiku SSSR. Nedopustit uskutečňování ústavou daných celospolečenských předností, zvláště v oblasti naplňování sociálního programu.
Rozněcovat nacionalismus a na základech národnostně náboženského extremismu ničit stát zevnitř.
Pomocí agentů ovládnout masmédia tak, aby se ničil kolektivní a solidární způsob života, aby se odtrhla minulost od současnosti, a tím se zbavila sovětská společnost budoucnosti a perspektivy.

Jak dnes vidíme, vše se povedlo!

Dullesova slova jsou skutky naplňována dodnes v míře více než vrchovaté. Jakou politiku provádí od svého vzniku stát, který sám sebe ve své nadutosti nazývá Amerika, ačkoli Amerikou je logicky celý kontinent od Aljašky až po Patagonii?