Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emigrace

Jako důkaz tzv. nedemokracie na Kubě se často uvádí nelegální emigrace do USA, kdy lidé riskují nesmírně nebezpečnou cestu ve člunech na Floridu.

Na Floridě žije asi 2 milióny Kubánců. V roce 1994 po amnestii byly otevřeny hranice a do USA odcestovalo asi 30000 Kubánců. Jednalo se často o osoby trestně stíhané a USA proti tomu prto protestovaly a proto byly stanovena kvóta pro jejich počet na 20 000 ročně. Od té doby bylo podáno na Kubě celkem přibližně 180 000 žádostí o vystěhování. Z tohoto počtu nevyhověla Kuba pouze 56 osobám. Každý imigrant do USA musí také zaplatit za vízum, za zápis do programu pro přistěhovalé, za povolení k trvalému pobytu a za pracovní povolení., což je částka více než 1 000 dolarů. takové peníze málokdo může ušetřit. Proto tak vycestovalo do USA jen asi 7 000 Kubánců. Zbylí pak pochopitelně riskují smrt ve vodách Atlantiku právě kvůli nedostatku peněz, které musí zaplatit v USA a také kvůli přistěhovaleckým kvótám.

O přístupu k přistěhovalcům z americké strany svědčí také zákon USA, který jako Kubáncům (jako jediným na světě) je povolen pobyt i při ilegálním vstupu.
Z uvedeného je jasné, že důvody k emigraci jsou pouze ekonomické, ne politické. Kdyby tomu bylo jinak, proč by nezvolili daleko bezpečnější plavbu napři. na Haiti nebo Jamajku?