Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fidel Castro

castro_m.jpg

Fidel Castro Ruz se narodil 13. 8. 1926 na Kubě v provincii Oriente v rodině bohatého obchodníka s cukrovou třtinou. V roce 1945 začal studovat práva na univerzitě v Havaně. Vždy měl smysl pro spravedlnost a tak se brzy zapojil do revolučního hnutí. Zaujal ho marxismus-leninismus.

Na Kubě byla v té době obrovská nezaměstnanost a nízká životní úroveň. USA ziniciovaly a zorganizovaly na ostrově vojenský puč a dosadily diktátora Fulgenio Batistu, který zde zahájil teror, vraždy, mučení obyvatel. Rostl odpor proti diktatuře.

V roce 1953 zaútočili revolucionáři pod vedením Fidela Castra na kasárna Moncada v Santiago de Cuba, byli však poraženi a postaveni před soud. Při obhajobě pronesl Castro řeč, ve které se přihlásil k odkazu José Martího, vyzval k boji za osvobození od nadvlády USA a formuloval program agrární reformy, industrializace, zlepšení životní úrovně lidu, školství, zdravotnictví a boje proti nezaměstnanosti. Tato řeč vešla do dějin pod názvem "Dějiny mi dají za pravdu." Fidel Castro byl odsouzen k 15 letům vězení. Vztahovala se ale na něj všeobecná amnestie, kterou vyhlásil Batista v roce 1954. Odešel do Mexika, aby opět plánoval akce na osvobození Kuby a s ostatními se připravoval ke svržení Batistovy diktatury. Připojil se k nim i Ernesto Guevara.

V roce 1956 vypluli revolucionáři na Kubu na lodi Granma, utrpěli ale značné ztráty. Po střetu s Batistovou armádou ustoupili do pohoří Sierra Maestra, odkud organizovali pod Castrovým vedením další odboj.
Po četných a těžkých bojích revoluční síly koncem roku 1958 definitivně zlomily poslední odpor ozbrojených sil generála Batisty, 1. ledna 1959 vstoupily vítězně do Havany a Batista prchl z ostrova.

V únoru 1959 byl Fidel Castro jmenován ministerským předsedou, později se stal prezidentem Kubánské republiky.

Po vítězství revoluce věnoval Fidel Castro svůj život budování socialismu. Zasazoval se všemožně o zlepšení života kubánského lidu. Zaváděl školství a prakticky vymizela negramotnost, za jeho vlády byla zavedena bezplatná zdravotnická péče. Pod jeho vedením dosahoval v poslední době růst hrubého domácího produktu v průměru 11%, což je jeden z největších růstů na světě. Je třeba zdůraznit, že v podmínkách genocidní blokády. Národ v čele s Fidelem Castrem ubránil zemi a své výdobytky i ve speciálním období po roce 1989, kdy přestal být podporován socialistickými zeměmi.

V roce 2006 se Fidel Castro sám vzdal svých státních funkcí. Celý svůj život zasvětil boji za spravedlnost, za lepší svět, za práva všech lidí, za socialismus. Proto je také celým národem milován a je uznáván jako skutečná autorita a osobnost. Proto na něj uspořádaly USA více než 600 atentátů. Proto jsou v tzv. západních zemích, v USA a hlavně v lokajských zemích a satelitech USA šířeny sprosté lži o něm, je znevažován, pomlouván a urážen. Proto se nám lže, že je lidmi na Ostrově svobody nenáviděn. Kubánci ubrání svou revoluci, výsledky své pilné práce před celým kapitalistickým světem. A na počátku a v čele revoluce i budování první socialistické země na americkém kontinentu stál právě Fidel Castro Ruz.