Jdi na obsah Jdi na menu
 


Embargo

Ekonomická blokáda, kterou uvalily USA na Kubu a vynucují její praktikování i ostatním státům, je zcela zjevnou genocidou. Jedná se o nejdelší a nejstrašnější blokádu v dějinách lidstva. V současnosti se 70% lidí na Kubě narodilo v podmínkách blokády.
Hospodářské škody způsobené embargem se odhadují na 87 miliard USD. Utrpení lidí se však číselně nedá vyjádřit.

Před vítězstvím kubánské revoluce a vítězného vstupu Kubánců do Havany došlo k uloupení státního pokladu Kuby. Ten byl převezen do amerických bank - jednalo se 427 milionů dolarů ve zlatě a zlatých mincích. Žádosti kubánské Národní banky o vrácení byly kategoricky zamítnuty.

Dne 17. května 1959 byl vyhlášen zákon o agrární reformě, ve kterém bylo zakotveno ustanovení o náhradách za konfiskované pozemky. Vláda USA opět odmítla vydat ukradené finanční prostředky, které mohly sloužit k výplatě náhrad.
Část zmrazených fondů byla dokonce již několikrát odevzdána teroristickým skupinám nebo rodinám amerických občanů, kteří se zapojili do útoků proti Kubánské republice!

V červnu 1959 bylo v USA rozhodnuto vystavit Kubu tvrdému ekonomickému nátlaku. Za účinné bylo považováno zrušení kvót na dovoz kubánského cukru, který byl z 80% vyvážen do USA. Měly tak být vyvolány hospodářské potíže a v důsledku toho beznaděj a zoufalství mezi obyvatelstvem, které mělo podle představ USA vyústit k protestům proti kubánské vládě.

V březnu 1960 schválil prezident Eisenhower plán provokací a hospodářských sabotáží proti Kubě. Vláda USA rovněž vyzvala země západní Evropy a Kanadu, aby se připojili k nátlaku a neposkytovali Kubě žádné úvěry. V důsledku tohoto nátlaku zrušily evropské banky příslib 100 miliónů dolarů.

6. července 1960 zrušil Eisenhower kvóty na kubánský cukr a Kuba tak přišla o finanční prostředky na nákup základních životních potřeb - potravin, léků, pohonných hmot, a jiných.

Na tuto blokádu reagovala Kuba znárodněním 26 největších amerických společností na Kubě. V říjnu 1960 zakázala vláda USA vývoz jakéhokoli zboží a surovin na Kubu. Ze zákazu byly vyňaty jen některé firmy, které měly na tento vývoz speciální licenci. Dovoz z Kuby nebyl v té době omezen.

V roce 1961 přerušily USA diplomatické styky s Kubou a podnikly invazi v Zátoce Sviní. v září 1961 je schválen zákon, umožňující prezidentovi vyhlásit totální embargo na obchod mezi USA a Kubou.
V únoru 1962 vyhlásil prezident Kennedy zákaz všech dovozů z Kuby.
V březnu 1962 USA schválily zákon, zakazují třetím zemím dovoz výrobků vyráběných z kubánských surovin nebo obsahující tyto suroviny. Rovněž byl přijat dodatek k zákonu o zahraniční pomoci z roku 1961, kterým se zakazuje poskytovat pomoc USA kterékoliv zemi, která tento zákaz poruší nebo poskytne pomoc kubánské vládě.
V roce 1963 byly zmrazeny všechny kubánské fondy a majetek v USA. Všechny finanční operace mezi USA a Kubou byly jen na vyžadují povolení.
V roce 1964 zakázalo ministerstvo obchodu USA prodej potravin a léků Kubě.
V červenci 1964 přijala Organizace amerických států pod nátlakem USA rezoluci o kolektivním embargu vůči Kubě. Ze zákazu byly vyňaty potraviny, léky a zdravotnická zařízení.
V červenci 1974 zrušila Organizace amerických států embargo Kuby a vyzvala prezidenta Forda, aby povolil filiálkám amerických firem ve třetích zemích neomezený obchod s Kubou, což bylo zamítnuto.
V roce 1977 zrušil prezident Carter některá omezení pro cesty občanů USA na Kubu. Po nástupu Reagana v roce 1982 však byl tento zákaz naopak zpřísněn.

V roce 1992 USA schválily Torricelliho zákon, v roce 1996 pak Helms - Burtonův zákon o ekonomické blokádě Kuby.

V roce 2005 byla blokáda zostřena a zintenzívněna její exteritoriální působnost. Zpřísnilo se uplatňování Torricelliho zákona platného od roku 1992 i uplatňonání Helms - Burtonova zákona platného od roku 1996.

 

V čem blokáda spočívá?

Kuba nesmí vyvážet své zboží do USA.
Kuba nesmí dovážet z USA, kromě zemědělských produktů a s velkými omezeními.
Podniky ze třetích zemí nesmějí Kubě prodávat žádný produkt nebo zařízení, které obsahuje více než 10% součástí, pocházejících z USA. Nesmějí prodávat do USA produkty ani zařízení obsahující kubánské suroviny.
Občané USA nesmějí cestovat na Kubu. Když tak učiní, jsou těžce perzekuováni. Například jen v roce 2005 bylo pokutováno 487 Američanů nebo občanů trvalé žijících v USA za porušení tohoto zákazu v výši asi 530 000 USD. Odhadované ztráty z turistického ruchu jsou 7 miliard USD.
Kuba nesmí používat dolar v mezinárodních transakcích.
Kubě je odepřen přístup do mezinárodních finančních organizací. Například v roce 2005 vynaložila Meziamerická banka pro rozvoj a Světová banka celkem 12 miliard USD na realizaci rozvojových programů v Latinské Americe a Karibské oblasti, kromě Kuby.
Dochází ke zcizování kubánských značek. Využitím podvodného zákona firma Bacardi prodávala Spojeným státům rum se značkou Havana Club. Nyní dochází k ukradení značky Cohíba.
OSN již několikrát vyzvaly vládu USA, aby blokádu ukončila, neboť je jednostranným aktem, je v rozporu s Chartou spojených národů, s mezinárodním právem, lidskými právy. USA byly vyzvány, aby vrátila pod kubánskou svrchovanost okupovanou základnu Guantanámo a skončila se všemi mediálními útoky na Kubu. USA samozřejmě celý svět ignorují. Ne nadarmo existuje ve španělštině slovo gringo - znamená přistěhovalec, přivandrovalec, severoameričan.