Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miamská pětice

V USA je nespravedlivě vězněna pětice Kubánců. Byli odsouzeni k vysokým několikanásobným trestům ve vykonstruovaných soudních procesech.

Proč byli uvězněni?

V Miami na Floridě získávali informace o protikubánských teroristických organizacích a jejich aktivitách. Jedná se o tyto organizace: Kubánsko-americká národní nadace, Rada pro svobodu Kuby, Bratři k záchraně, Hnutí za demokracii, paravojenská organizace Alfa 66 a další. Tyto skupiny mají kriminální charakter a jejich aktivity spočívají v organizování a provádění podvratných akcí proti Kubě z území USA v rozporu s normami mezinárodního práva. Cílem Pětice bylo tyto aktivity sledovat a informace předávat kubánským úřadům a zabránit tak teroristickým akcím proti Kubě.

 petice.jpg

Kdo jsou tito hrdinové?

Antonio Guerrero Rodríguez, absolvent Technické univerzity v Kyjově v SSSR, inženýr z oboru výstavby letišť. Věnoval se též literární činnosti. Ženatý, má dva syny.
Odsouzen k trestu odnětí svobody na doživotí plus 10 let.

Ramón Labaňino Salazar, absolvent Havanské univerzity s červeným diplomem, obor ekonomie. Ženatý, má tři dcery.
Odsouzen k trestu odnětí svobody na doživotí plus 18 let.

Fernando González Llort, absolvent Vysoké školy mezinárodních vztahů MZV Kubánské republiky s červeným diplomem, obor mezinárodně politické vztahy. Ženatý.
Odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 19 let.

Gerardo Hernández Nordelo, absolvent Vysoké školy mezinárodních vztahů MZV Kubánské republiky s červeným diplomem, obor mezinárodně politické vztahy. Karikaturista. Ženatý.
Odsouzen k trestu dvojnásobného doživotí plus 15 let.

René González Sehwerert, pilot - letecký instruktor. Ženatý, má dvě dcery. Jeho manželka byla 16. 8. 2000 uvězněna americkou imigrační službou poté, co bylo zamítnuto odvolání jejího manžela proti rozsudku. Po tříměsíční vazbě z údajného důvodu národní bezpečnosti byla deportována na Kubu a od této doby je jí odpíráno vízum do USA k návštěvě manžela ve vězení. Za tu dobu jí už bylo odmítnuto sedm žádostí o vízum.
Odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 15 let.

Miamská pětice byla uvězněna v roce 1998, proces proběhl v roce 2001. Celá pětice hrdinů kubánského národa byla dva dny po ukončení zinscenovaného procesu a vynesení krutých trestů vyznamenána vysokými kubánskými státními vyznamenáními.

Teroristé v Miami jsou tiše podporováni místními úřady a celou protikubánskou politikou americké vlády. Pětice neprovozovala špionáž proti USA, ale proti teroristům z Miami a proces proti nim byl veden nenávistí ke Kubě. Také byl úmyslně veden v Miami na Floridě, kde panuje zvlášť silná nenávist proti Kubě, což velmi ovlivnilo průběh jednání i rozsudky. Obžalovaní prakticky neměli možnost obhajoby. Dokonce i bývalý ministr spravedlnosti USA Ramsey Clark prohlásil, že Pětice jednala v souladu s americkými zákony, shromažďovali informace z otevřených zdrojů, ale výkonná moc vyvinula tlak na justici v zahraničně politickém zájmu.
Všichni jsou uvězněni sami v celách na různých místech Spojených států v hrozných podmínkách a jsou mučeni psychicky i fyzicky.

Zatímco USA vězní tyto statečné lidi, 8. 5. 2007 byl v vězení propuštěn masový vrah Luis Posada Carriles. Ten je strůjcem útoku na letadlo kubánských aerolinek u pobřeží Barbadosu dne 6. 10. 1976, kdy při explozi zahynulo 73 lidí. Zosnoval pumové atentáty na turistická zařízení v Havaně v roce 1997. Připravoval pokus o atentát na kubánského prezidenta Fidela Castra v Panamě, byl zapleten do zločinů při invazi v Zátoce Sviní, do skandálu Irán-Contras. Někteří historikové dokonce uvádějí, že mohl mít co dělat i s atentátem na prezidenta Johna F. Kennedyho. Jedná se o jednoho nehorších teroristů světa. Vždy byl ve službách CIA a je tedy pochopitelně pod jejich ochranou. USA se však také bojí, že by Posada Carriles mohl začít mluvit o zločinech CIA zejména z doby, kdy stál v jejím čele G. Bush starší a prozradí některá tajemství, se kterými je dobře obeznámen.

Zde se jasně ukazuje, čemu říkají v USA boj proti terorismu a demokracie. Opět - jako vždy - měří dvojím metrem. Každý teroristický čin, který byl spáchán proti zemi, která je nepohodlná USA, je nejen netrestán, ale i oslavován jako hrdinství. Mimochodem - zde se nabízí srovnání s bratry Mašíny.

Nyní po celém světě sílí protesty proti uvěznění Miamské pětice. Rozhodně odsuzujeme takovéto hrubé porušování jejich zákonných a lidských práv a důrazně žádáme jejich propuštění na svobodu!
Připojte se i vy k boji za jejich záchranu a osvobození!
Podepište petici za jejich propuštění!

Venceremos!
Zvítězíme!